Usodna Strast 1

Prva knjiga je kot prvi otrok. To je bil začetek nečesa , kar do takrat nisem poznal. Dolgo sem si jo želel in enako dolgo sem z njo odlašal. Napisal sem nekaj strani, premišljeval, v glavi tehtal različne scenarije. Samo tisk take knjige stane več tisoč evrov, meni pa se okrog leta 2010 niti sanjalo ni, koliko ljudi bi tako knjigo želelo prebrati, še pomembneje – jo kupiti? Nekaj deset, morda sto, kaj pa tisoč? Tolikšna je bila naposled njena naklada.

Usodna Strast je bila moje prvo književno videnje relija. Poskus njegove razlage. Zakaj dirkače in navdušence po celem svetu priklene nase kot najbolj zahrbtna droga, kaj je bistvo tega športa adrenalina, čustev in avtomobilske tehnike? Kakšne zgodbe se prepletajo v zakulisju in kakšno evolucijo je šport doživel v nekaj desetletjih svojega obstoja …

Vsebino sem takrat večinoma usmeril v svetovno raven. Za knjigo so o svojih izkušnjah, vsak s svojega področja, spregovorili nekdanji svetovni prvaki (Ari Vatanen, Petter Solberg, Sebastien Loeb), nekateri vrhunski sovozniki v reliju (Nicky Grist, Denis Giraduet), menedžerji tovarniških moštev (David Richards, George Donaldson, Gabriele Favero, Nini Russo …) in še mnogi drugi.

Knjiga se dotika pristne naravne privlačnosti športa, njegove skrite magnetne sile. Govori o vrhuncih, tragedijah, evoluciji, doživljanju strasti ob cestah največjih relijev sveta, predstavlja njegovo komaj dojemljivo kompleksnost in obenem vleče vzporednico profesionalne ravni z dirkanjem v Sloveniji. Pomen relija Saturnus in slovenskega “know-howa”, poskusov slovenskih posadk na svetovnem prvenstvu.

In meni osebno še skoraj najpomembneje. Nagovor za knjigo je napisal Petter Solberg, svetovni prvak leta 2003 s Subarujem in dirkač, ki je iz vidika emocij, energije in doživljanja relija pustil enega najbolj močnih pečatov v zgodovini svetovnega avtomobilskega dirkanja.

Knjiga Usodna Strast je izšla decembra leta 2012.

You May Also Like

Biografija Andrej Jereb (Moja Linija)

Usodna Strast 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *