Življenje s strastjo: pišem že 20 let in izidem (skoraj) vsak dan

Julij leta 2000 je bil zame poseben mesec. Takrat tega sicer še nisem videl, toda začel sem svojo – do zdaj – natanko 20 let dolgo kariero avtomobilskega novinarja. Pot, ki me je peljala skoraj na vse konce sveta, ki iz dneva v dan stran odnaša rutino ter prinaša nove izzive. Pot, ki me je pripeljala – spet do zdaj – do treh izdanih knjig.

Natančnega datuma začetka sicer ne morem določiti. Leta 2000 sem na avtomobilske dirke odhajal še s kamero. Tako “ta veliko” S-VHS, v dodatni torbi pa sem moral s seboj nositi težko baterijo. Z relija v Dugem Selu 2000, tam kjer je po določenem spletu okoliščin svojo prvo zmago v “generalcu” slavil Andrej Jereb, sem prvič poročal v “pisani” obliki. Potrebne fotografije sem pridobil kar iz lastnega video materiala.

Ker je bilo takrat v slovenskih medijih o dirkah napisano bore malo, vse manj tudi v takratni specializirani reviji Grand Prix (usmeritev v F1), sem začel na lastno pest izdajati mesečno elektronsko revijo MPI Magazin. Kdor jo je želel, jo je lahko prenesel s spleta in listal med novicami in članki z relijev slovenskega in svetovnega prvenstva. Izdal sem devet številk, kajpak brezplačno in le zato, ker sem čutil, da je to prav in da moram vztrajati.

Spomladi leta 2001 sem se priključil ekipi Avtomanije, posredno tudi ekipi športnega dnevnika Ekipa. Začeli smo izdajati za slovenski avtošport specializirani spletni portal SloSport. Še istega leta sem oddal prve članke za dnevnik Slovenske Novice. In nato so se začela leta trdega dela, pridobivanja izkušenj, potovanj, opazovanja evolucije športa, opravljanja vloge kronista. Nekje vmes je sledilo tudi (zdaj že redno) sodelovanje z odlično revijo Avto Fokus.

Od leta 2010 sem del uredništva Siol.net. Še naprej živim za pisanje in pripovedovanje zgodb. In zdaj je že osem let od izdane prve knjige, ki je bila Usodna Strast decembra leta 2012. Pa nato še njenn drugi del leta 2018 in letos biografij Andreja Jereba. Torej tistega dirkača, ki je prvič zmagal na moji uradno prvi novinarski dirki in ki sem mu po zadnjem “brzincu” v servisu tudi kot prvi vzel zmagovalno izjavo.

“Ali naj jo naredim ali ne? Koliko bo to stalo? Koliko ljudi bi tako knjigo sploh prebralo, koliko kupilo?” sem se spraševal tam nekje okrog leta 2011. Bil sem sredi priprave prve knjige Usodna Strast. Kolebal sem, se ukvarjal z lastnimi dilemami. Tako pač je, ko nekaj delaš povsem prvič. In nato sem si rekel, dajmo to narediti, grem ven iz cone udobja. “Jebiga, če vržem stran nekaj tisoč evrov, jih pač bom. Glavno, da naredim to knjigo. Bom že nekako,” sem spodbujal samega sebe. In nato sem kmalu ugotovil, da so bile skrbi odveč in da so bili ljudje take knjige zelo željni. Oktobra leta 2018, ob 40-letnici relija Saturnus, je sledila še Usodna Strast 2.

Rad bi vedel odgovor na vprašanje, kje na lastni osebni poti sem trenutno. Nihče ne ve, kaj bo jutri in koliko svojih idej bo še lahko uresničil. Načrtov je še mnogo, tudi s knjigami. Do konca tega desetletja sledijo vsaj še tri, prva – spet športna biografija, a ne iz področja avtomobilskega športa – že prihodnjo jesen. In nato kmalu Usodna Strast 3, ki bo zaokrožila trilogijo knjig o energiji, privlačnosti in odvisnosti avtomobilskega športa doma in v svetu.

“Vsem ljudem in še posebej mladim zato privoščim, da bi v življenju doživeli podobno iskrico, kot sem jo nekoč kot otrok tudi sam. To sta jasna strast in začrtana pot. Brez tega bi bilo življenje mnogo bolj pusto in prazno. To je podobno kot ljubezen in biti zaljubljen, to je nekaj najlepšega na svetu. Napolni te, da ti motiv, energijo, popelje te v višave. Želim si, da bi vsak lahko to vsaj enkrat doživel. Vsak na svojem področju. Danes me je groza ljudi, ki se v življenju zadovoljilo z eno samo aplikacijo na telefonu. Njihovo življenjsko delo in potencial se končata na tisti eni neosebni aplikaciji,” je v zadnjem delu svoje biografije dejal Andrej Jereb.

Bolj se ne bi mogel strinjati. Zato na nove zapise, nove projekte, članke, knjige. Živi svojo strast, “Live your Passion!”

You May Also Like

Čas za branje: posebna ponudba za knjigo Usodna Strast 2

WRC “selfiji”: Ok, hvala za pogovor, lahko še eno fotko?

Letos ne bom pisal! Ha, in že nastaja nova biografija – Valter Bonča.

Eno leto z biografijo Andreja Jereba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *